La Premsa de vi

La Premsa de Vi
La Premsa de Vi

Des de l’any 1999 i fins ara la premsa de vi ha estat custodiada en un magatzem municipal. El restaurador i antiquari colomenc, Marc Valls, ha fet la restauració durant dos mesos. La premsa de cos de roure autòcton, fa una llargada de 7,5 metres i un pes de 3 tones. Va ser construïda, juntament amb la casa de can Déusiau. La primera referència escrita data de l’any 1693, arran d’un contracte de compravenda que s’ha trobat en documents notarials a l’Arxiu Comarcal de la Selva.  Per restaurar-la i posteriorment traslladar-la al seu lloc original, ha estat desmuntada per peces.

La restauració va començar  per netejar-la i  polir-la i posteriorment es va  aplicar un  tractament de corcs i es van posar les peces que faltaven, les quals han estat fetes amb fusta antiga. La pedra de llira s’ha posat nova, ja que l’original no hi era, però, ha estat substituïda per una de la mateixa època, del segle XVII. Finalment, s’ha fet un tractament amb protector de raigs UVA i per prevenir  les humitats. Marc Valls ha explicat que “ premses de biga com aquestes n’hi ha molt poques, no tots els pobles en tenen. Són peces molt boniques i interessants que són un bon patrimoni. Aquest tipus de premsa es van començar a construir el segle I, abans de Crist i van deixar de fer-se al segle XIX”.  Generalment, aquestes premses de biga estaven en cases senyorials o feudals i eren utilitzades per la població a canvi de donar al senyor de la casa,  una setena part del vi resultant, ha explicat Marc Valls.

 

Adreça: Travessia Verge Maria 5

Altres punts d'intrés

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR