La Rambla (carrer Pare Lluís Rodés)

Rambla
Rambla

El carrer Pare Lluís Podés és conegut pels colomencs com a “la Rambla” de la ciutat. Actualment és un carrer de vianants amb molts comerços a banda i banda. Se l’anomena així en honor a Lluís Rodés (1881-1939), jesuïta i astrònom, director de l’observatori de l’Ebre des del 1920 i fins al 1939. Nascut a Santa Coloma, durant uns anys (1950-1973) tingué un crater de la lluna amb el seu nom. Però Lluís Rodés no va ser l’únic colomenc en tenir-hi un crater dedicat, sinó que també Josep Maria Millàs i Vallicrosa (1897 - 1970) semita nascut a Santa Coloma, estudiós de Llull, traductor de Pentateuc i d’altres llibres de la Bíblia, tingué aquest honor. L’any 1973 amb la nova nomenclatura, el crater del pare Rodés passà a dir-se Lalande A, i el de Millàs i Vallicrosa s’anomenà Parrot C. 

Anteriorment aquest carrer s’anomenava carrer de vall o d’avall, ja que era l’indret per on baixava l’aigua de la pluja i també per on s’anava al veïnat d’Avall. Va ser durant la dictadura de Primo de Rivera quan se li canvià el nom pel de pare Lluís Rodés.

Un punt d’interès arquitectònic és l’edifici situat al número 10: es tracta de Can Barrera, una casa modernista de l’escola de Domènech i Montaner construïda l’any 1910 i de la qual en destaca la galeria del segon pis i la decoració amb motius vegetals i florals. Un cop arribats a l’encreuament amb el carrer Delme sols cal dirigir-nos a l’esquerra, on trobarem el carrer Centre, allà al número 13 es pot observar la casa on nasqué el cardenal Narcís Jubany i Arnau (1913-1996) que esdevingué cardenal l’any 1973, durant el papat de Pau VI. Abans, des de 1964 i fins al seu nomenament com a cardenal, havia exercit el càrrec de bisbe de Girona. El 1981 se’l nomenà fill predilecte de la ciutat.

Adreça: Carrer Pare Lluís Rodés

Altres llocs punts d'intrés

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR