Personatges destacats

Joan Vinyoli

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914 - 1984) va ser un poeta català que va passar els estius de la seva infància i adolescència a Santa Coloma de Farners.

El poeta va néixer i va morir a Barcelona, però els estius viscuts a Santa Coloma de Farners es veuen reflectits al llarg de tota la seva obra, ja que per ell aquests estius eren dies de llibertat on podia gaudir de l’entorn natural i humà del poble.

Alguns dels punts de la ciutat relacionats amb Vinyoli són:

  • Parc de Sant Salvador: Aquest parc és on Vinyoli li agradava passejar i passar el seu temps d’aquells estius. És el lloc on trobava la inspiració per les seves poesies. Vosaltres també podeu anar a gaudir del parc i fer el recorregut d’en Vinyoli tot llegint les seves poesies (podeu trobar el fulletó per fer aquest recorregut a l’Oficina de Turisme o descarregar-vos’el clicant aquí).
  • Biblioteca Joan Vinyoli: És l’actual biblioteca de Santa Coloma de Farners. 
  • Espai Joan Vinyoli: A la Casa de la Paraula hi ha una exposició permanent en homenatge al poeta. Aquest espai us permetrà descobrir diversos elements del seu univers poètic com el suro, la raqueta de tenis, la col·lecció de galls... També trobareu el mobiliari original del seu despatx, una selecció de la seva biblioteca personal, així com les primeres edicions dels seus llibres.

Podeu obtenir més informació en el següent enllaç: joanvinyoli.cat

Salvador Espriu

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985) va ser un poeta, dramaturg i novel·lista català. 

Era fill de Santa Coloma de Farners, però pocs anys després del seu naixement, la seva família es va traslladar a Barcelona a causa de la feina del seu pare, que era notari. Al llarg de la seva infància va passar algunes temporades a Arenys de Mar, d’on era la seva família. Arenys va convertir-se en un element essencial de l’univers literari d’Espriu, que a les seves obres anomenava Sinera.  

Espriu va rebre molts premis com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o el Premi Lletra d’Or. Va ser candidat al Premi Nobel de Literatura en dues ocasions i també va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Alguns dels espais i monuments relacionats amb el poeta són:

  • Parc de Sant Salvador: És un dels espais més reconeguts de la vida d’Espriu a Santa Coloma de Farners, és un espai humit i ombrívol pel costat del qual hi passa la riera de Santa Coloma. Espriu el descrivia així:  “Parc de Sant Salvador. Troncs i branques d'arbres nus s'entrellacen damunt una espessa, gruixuda catifa de fulles seques, matisada amb colors esplèndids. La tardor deu estar avançada, i aviat el vent arremolinarà i escamparà la fullaraca. Avui tot es manté ben quiet, immòbil. Si els arbres es conten ara, els uns als altres, els secrets de les seves misterioses i meravelloses vides, val més que nosaltres callem”.
  • Casa natal: Santa Coloma de Farners és on va néixer Salvador Espriu i el poble el va declarar fill il·lustre en reconeixement a la seva obra. A la seva casa natal, situada al número 38 del Carrer Mossèn Jacint Verdaguer, al centre del poble, hi trobem una placa commemorativa. 
  • Monument d’homenatge a Salvador Espriu: Escultura dedicada a Espriu, situada a la plaça Farners, davant de l’església parroquial. Va ser inaugurada el 1986 i és obra de l’escultor Josep M. Subirachs. Està feta amb pedra de travertí i representa una figura de formes geomètriques, asseguda i escrivint amb actitud de concentració.

Josep Beulas

Josep Beulas (Santa Coloma de Farners, 1921 - Osca, 2017)  va ser un pintor paisatgista amb una obra molt dinàmica que va anar evolucionant al llarg de la seva trajectòria artística. Les seves obres es caracteritzaven per representar paisatges desolats, que es van anar reduint tot allò que no fos essencial fins al final ser gairebé abstractes. El fet d’haver nascut a Santa Coloma de Farners va fer que els seus primers contactes amb la natura ho fossin amb uns paisatges frondosos tal com ho són els de les muntanyes que envolten el poble. 

Mentre feia el servei militar, va ser destinat a Osca, on es va enamorar dels paisatges aragonesos i de la seva futura esposa. Tot i que no va instal·lar-se a Osca definitivament fins a finals dels anys seixanta, la seva obra va estar fortament influenciada pels àrids paisatges d’Aragó des de llavors. 

De totes maneres mai es va oblidar del seu poble natal, on tornava quasi cada any i a l’ajuntament del qual va obsequiar amb diverses de les seves obres. 

Francesc “Panxo”  Fontdevila i Jofré

Francesc “Panxo” Fontdevila (1837-1913) va néixer en una família humil de Santa Coloma de Farners i és un dels personatges més singulars de la història recent del poble.  Va ser pastor fins que va emigrar a Cuba d’on va tornar com a indià, però la fortuna que havia fet se li va acabar ràpidament i va decidir associar-se amb Ramon Rosquelles, fill de Francesc Rosquelles, autor de les receptes de ratafia més antigues que s’han trobat fins ara, amb el qual regentava un cafè-casino a la plaça Farners. Avui en dia en el mateix lloc hi segueix havent un restaurant que s’anomena Restaurant Panxo.

Després d’haver arribat a ser regidor del poble, es va dedicar de ple a la comercialització de la seva pomada miraculosa, la Pomada Panxo. La qual afirmava que podia curar gairebé qualsevol cosa, ferides, contusions, cremades, èczemes… Durant aquesta època anava a mercats de diferents pobles acompanyat d’un cavall blanc i un lloro a l’espatlla per tal de fer demostracions amb animals vius de l’efectivitat de la seva pomada.

Josep Martí Sabé 

Josep Martí Sabé (Santa Coloma de Farners 1915-2016) va ser un escultor, pintor i dibuixant català que estudiar a Barcelona i va treballar durant 8 anys al taller de l’escultor Enric Monjo.

Va exposar les seves obres en un centenar d’exposicions col·lectives i en quinze d’individuals tant a Espanya com a l’estranger i va rebre nombroses distincions com el diploma d'honor a l'Exposició Internacional d'Art Sacre de Roma o la medalla d’honor de la Diputació de Girona. 

Treballava sobretot amb guix, terracota, pedra i ferro un figurativisme molt simplificat i estilitzat que buscava les formes pures. La seva obra és molt extensa i va obsequiar la seva ciutat natal amb diverses de les seves escultures. 

De fet tot passejant pel centre de Santa Coloma de Farners podem trobar moltes de les seves obres:

El monument que hi ha a la rotonda de l’entrada del poble.

La figura de Sant Sebastià que hi ha a l’església amb el mateix nom

L’àngel que hi ha sobre l’entrada de la biblioteca Joan Vinyoli

El relleu que hi ha a l’entrada de la Caixa

L’escultura La simbologia situada davant l’ajuntament

La placa commemorativa situada a la casa natal de Salvador Espriu (carrer Mossèn Jacint Verdaguer, 83)

El Monument a la Sardana ubicat al Passeig de Sant Salvador

Podeu obtenir més informació en el següent enllaç: https://www.martisabe.com/

El relleu en honor a Sant Dalmau Moner que trobem al costat de la font picant

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR