Curiositats

Si veniu a Santa Coloma de Farners podreu conèixer de primera mà algunes de les curiositats d’aquest poble, com la font de Sant Salvador. Aquesta font, ubicada al parc que du el mateix nom, antigament era diferent a l’actual: recordava una capella i disposava d’una imatge del sant damunt de la font. Aquest aspecte va canviar durant la remodelació que s’hi va fer el segle passat, i, com que la llegenda explica com sant Salvador va fer el miracle de fer sorgir l’aigua d’una roca, l’Ajuntament  va fer portar una gran roca al parc, a prop de l’antiga font, i va canalitzar l’aigua perquè hi sortís per tres brocs.

Una altra de les curiositats és la relació de Santa Coloma de Farners amb la indústria del suro. De fet, els alzinars i les suredes són els boscos naturals en turons i vessants assolellades de la Selva, i aquests boscos varen ser molt afavorits sobretot els segles XVIII i XIX per a l’aprofitament del suro. Actualment segueixen abundant, i d’elles s’obté el suro que es treballa a fàbriques de la Selva, el Gironès i, per descomptat, el Baix Empordà. Cal destacar que Santa Coloma és seu del Consorci Forestal de Catalunya, propietaris forestals molt vinculats al sector surer.

La guerra dels segadors, la qual va succeir entre el 1640 i el 1652, va tenir algun dels episodis a Santa Coloma. Entre abril i maig del 1640, mentre la comarca i l’Empordà es mostraven contraris als abusos dels allotjaments dels soldats espanyols que anaven a lluitar contra França (s’havien d’allotjar a les cases dels particulars), els ciutadans colomencs van assassinar l’agutzil Monrodon i als seus servidors, que imposaven a la ciutat l’allotjament dels soldats d’un terç reial. El rei Felip IV va respondre amb l’ordre de cremar totes les cases del poble, però el vescompte de Jóc va poder evitar que l’incendi afectés a tot el poble (finament van ser unes 20 cases).

Per aquesta raó, la ciutat conserva poques construccions civils anteriors a l’any 1640.

El 14 de maig, les tropes del rei també van destruir una trentena de masies, 20 dies abans que a Barcelona es produís el Corpus Sang, quan es marcà l’inici de la guerra dels segadors.

Curiositat: La versió original de l’himne dels Segadors diu: «... ja n’han cremada una església que Santa Coloma es deia...».

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR